En av mina stora favoriter från svensk historia, är Karl XII. Jag började intressera mig för honom på riktigt när jag en morgon promenerade till min skola under högstadietiden och lyssnade på Herman Lindqvists serie om svenska monarker. Just denna morgon pratade han om Karl XII, och jag fastnade verkligen på studs. Jag tror det var en kombination av hans personlighet, som jag tyckte var riktigt cool, och det livsöde han hade. En sån makt och ett sådant enormt ansvar han som 15-åring fick när han tog över Stormakten Sverige! Jag var väl också runt den åldern när jag började intressera mig för honom, och jag försökte föreställa mig hur jag skulle agera om jag helt plötsligt hade ansvar över ett helt rike, senare med 3 stora fiender som attackerade mitt land. Svårt att föreställa sig, men intressant att spekulera kring. För mig är Karl XII en källa till inspiration, att han lyckades hålla huvudet kallt när kriget bröt ut, att han lyckades hålla armén såpass stark trots numerärt underläge, och hans personliga styrka med tanke på de påtryckningar han mötte med folk som försökte övertala och manipulera honom. Han inspirerar och intresserar mig lika mycket då som nu, och jag tänkte dela med mig av några av de bästa och mest läsvärda böcker och websidor som jag har läst gällande Karl XII.
 
 
Vi börjar med min absoluta favorit, Karl XII av Bengt Liljegren.
 
 
Förutom att mitt absoluta favoritporträtt av Karl pryder omslaget (originalet hänger på mitt favoritslott Gripsholm -många favoriter här!) så är det min favoritbok om Karl XII. Jag sträckläste denna under några kvällar, jag grät och jag skrattade och var helt fast i den. En av de bästa böcker jag läst. Bengt Liljegren berättar om Karl XII's liv på ett gripande och levande sätt, man får verkligen en känsla för personen Karl XII och en bättre förståelse för varför han agerade som han gjorde.
 
 
 
Mitt andra tips är en bok av Hans Villius, där han har sammanställt olika ögonvittnens skildringar av Karl XII.
 
 
 
Den här boken är suverän för att få en verklig bild av honom som person, utifrån vad den tidens människor tyckte och tänkte. Det är otroligt intressant att läsa om hur han uppfattades, och jag gillar att man får ta del av informationen direkt från dåtidens källor! Mycket läsvärt!
 
 
 
Mitt tredje tips är en bok med sammanställda brev som uppsnappats av soldater i Karl XII's krig.
 
 
Den här boken gör att man får en inblick i hur livet såg ut för de soldater som stred för den svenska armén under Karl XII's tid. Det Stora Nordiska Kriget som det såg ut för de som faktiskt var med och utkämpade det.
 
 
 
Mitt fjärde och sista tips för denna gång är Peter Englund. Visserligen inget konkret tips direkt, men jag tycker att han har skrivit mycket intressant om Karl XII och det stora Nordiska kriget, inte minst via essäer på hans hemsida där man kan hitta riktiga pärlor. Han har ju även skrivit en hel bok om slaget vid Poltava, men den har jag tyvärr ännu inte läst. Men det ska det bli ändring på!
 
 
 
Tar gärna emot fler tips på bra Karl XII-läsning, så kan vi fylla ut denna lista :)
 
 
 
  Lady Katherine
 
 
Jennie

http://www.tacitus.nu/karoliner/kallor/KarlXII/index.htm
Brev skrivna av Carl själv.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress