Jag har älskat klassisk musik i över 10 år, ett tag var det i princip det enda jag lyssnade på och jag gick på konserter nästan varje helg, särskilt i Örbyhus Orangeri där de hade fantastiska konserter! Nu var det ett par månader sen jag gick på en konsert sist, tror det var Mozarts Requiem som jag såg i Royall Albert Hall i London. Snacka om att det var maffigt - de hade över tusen personer i kören! Har sett Mozarts Requiem säkert 5-6 gånger under åren och det är nog mitt favoritverk utav alla klassiska verk jag har hört. 
 
I år upptäckte jag dock Henry Purcells Music for the Funeral of Queen Mary. Av en ren slump på Youtube när jag satt och letade jobb-musik. Och som jag har lyssnat sen dess! Bakgrunden till verket är att Henry Purcell, som var en Engelsk kompositör och en av våra nu mest kända, skrev stycket till den engelska drottningen Mary II som hade dött av smittkoppor den 28e December 1694, 32 år gammal. Begravningen hölls den 5e Mars följande år och Purcells begravningsmusik spelades. Purcell skulle själv komma att dö i November samma år, och då spelades även ett stycke ur verket på hans egen begravning.
 
Det verkar som att jag en fäbless för begravningsmusik... Mozarts Requiem och nu Purcells verk. Men de är så otroligt stämningsfulla och vackra. I Purcells verk älskar jag särskilt inledningsmarchen, stycket som heter Canzona (låt 4 på Spotify) och stycket som heter In the Midst of Life we are in Death (låt 3 på Spotify). Jag länkar spellistan på Spotify här under och även youtube-videon med samma kör som sjunger. Kvalitén är inte 100 på youtube men desto bättre på Spotify. 
 
 
 
 
Just nu visar SVT en serie i tre delar om Vikingar, perfekt för dessa slappa mellandagar. Serien handlar främst om de vanliga människorna under vikingatiden, hur man levde och hur ett människoöde kunde se ut. Jag är väldigt intresserad av vikingatiden, har flera replikor på gamla vikingaringar och smycken och kan ofta gå runt här hemma (vi bor på ett gammalt vikingaområde med bosättningslämningar och båtgravar) och fundera på hur livet kunde ha varit för de som traskade runt här för tusen år sedan. 
 
 
Klicka på bilden för att komma till SVT Play-dokumentären
 
 
 
För ett tag sen fick jag ett paket hemskickat till mig från Bonnier, de har släppt Ken Folletts nya roman, Den eviga elden. Den är den tredje delen i Katedralserien, som började med Svärdet och Spiran och En värld utan slut, och som nu fortsätter med Den eviga elden. Jag har bara läst Svärdet och Spiran men blev nu sugen att fortsätta läsa de följande böckerna också!
 
Den eviga elden utspelar sig i ett turbulent England under 1500-talet och dess mostsättningar mellan katoliker och protestanter, drottning Elizabeth I och hennes katolska rival Mary Stuart, samtidigt som vi får följa en historia innefattandes spioner, hemliga agenter och våldsamma historiska händelser, samt en tragisk kärlekshistoria mitt under brinnande turbulens. Helt enkelt en fullspäckad historisk spänningsroman!
 
Ett stort tack till Bonnier för gåvan - jag var som ett barn på julafton när jag öppnade det ;-) Nu ser jag fram emot att läsa serien, England under 1500-talet är en period som jag är sjukt intresserad av och jag hade turen att bo i England under 4 år så jag har kunnat besöka flera historiska platser och slott där. 
 
 
 
En liten bok och hörlurar
 
 
 
En minidokumentär med Ken Follett där han berättar om boken och besöker några av skådeplatserna
 
 
 
Är det  någon som läst någon av böckerna? Vad tyckte ni om dem?
 
 
 
 
 Lady Katherine