Jag har precis lyssnat klart på Bea Uusmas bok om Andréexpeditionen år 1897. Det är andra gången jag läser boken, tycker den är riktigt bra. Den handlar om den polarexpedition som leddes av Salomon August André tillsammans med Knut Frænkel och Nils Strindberg. De skulle nå Nordpolen med luftballong, men kraschlandade på Vitön och dog kort därefter. Vad de dog av är det ingen som med säkerhet vet, men Bea Uusma har en teori som verkar rimlig (ska inte spoila för den som vill läsa boken). De tre männen hittades efter 33 år gömda under snön och deras kvarlevor fraktades tillbaka till Sverige för begravning. 
 
 
Expeditionen startade på Danskön och efter att ballongen lyft iväg märkte man att tyget läckte gas, vilket gjorde att ballongen började stöta i marken med jämna mellanrum. Efter ett tag krashade ballongen och besättningen hamnade på Vitön där de började en hård vandring på packisen med tung last. Vad de inte visste var att isen drev åt motsatt håll så trots att de gick och gick kom de ingen vart. Nils Strindberg förde dagbok under expeditionen och hans anteckningar berättar om isbjörnar, tråkig mat och hans längtan till sin fästmö hemma i Sverige. Efter ett tag upphör anteckningarna utan någon indikation till varken sjukdom, svält eller skador. När de hittades efter 33 år hade de tillräckligt med mat och förnödenheter för att klara sig flera månader så svält kan inte ha varit dödsorsaken. Vissa har menat att det var sjukdom som tog deras liv, men de enda mediciner som de tagit var för att bota milda krämpor. En av männen hade begravts under ett stenrös av de andra, så de kan inte ha dött samtidigt. De finns ett flertal teorier och många är oense, men om man läser Bea Uusmas bok får man en intressant vinkel till det hela. Hur det än låg till var det ett tragiskt öde de tre männen mötte.
 
 
 
De tre männen några minuter innan avfärd
 
 
 Luftballongen lämnar mark mot Nordpolen
 
 
 Ballongen har kraschat
 
 
Frænkel och Strindberg har skjutit den första isbjörnen
 
 
Tung packning på släde
 
 
 Begravningsprocession för de tre männen på 30-talet
 
 
 
 
Beas bok, kan varmt rekommendera!
 
 
 
 
 
 
 
 
  Lady Katherine
 
 
 
 
 
 
Här kommer ett tips på en dokumentär som handlar om Engelsk Tudorhistoria och vad folk kolade vippen av i hemmet på den tiden. Väldigt intressant faktiskt, man får en inblick i vardagslivet under renässansen, hur folk bodde och levde och hur livet kunde se ut och ta slut för en vanlig människa på den tiden. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Lady Katherine
 
Första gången jag satte mig in i Suecia Antiqua et Hodierna (Sverige förr och nu) som verk var på gymnasiet när jag var väldigt intresserad av svensk stormaktstid (vilket jag visserligen fortfarande är) och det är sannerligen ett riktigt praktverk. En slags stormaktspropaganda i syfte att legitimera Sverige som stormaktsstat, envåldsrike och måla upp bilder av landet som kanske inte riktigt stämde överens med den verkliga skalan och praktfullheten. Men verket ger ändå en fascinerande inblick i hur Sverige på ett ungefär såg ut förr, och man kan se vilka förändringar som skett sedan den utkom. 
 
Suecian togs fram av Erik Dahlberg, en man från enkla förhållanden som under 1600-talet klättrade uppåt och genom talang för matematik och teckning fick tjänst som ingenjör under 30-åriga kriget. Åren som följde kantades av mer krig och mer framgångar, Erik blev överstelöjtnant och adlades så småningom, fick resa genom Europa och vara med om otroliga saker och se de mest spännande av platser. År 1661 får Dahlberg lov att skapa verket som ska göra honom känd för eftervärlden, nämligen Suecia Antiqua et Hodierna. Initiativet var hans eget och inspirationen ska ha kommit från de resor han genomfört i Europa, där han sett liknande typer av verk med historiska och topografiska bilder.
 
Dahlberg satte igång att sammanställa gravyrerna med hjälp av franska experter eftersom de svenska gravörerna inte hade skickligheten för sådana typ av bilder. Arbetet fortskred ända fram till 1715, tolv år efter Dahlbergs död. Anledningen till att det hela rann ut i sanden berodde på att det Stora Nordiska Kriget var i full blom och Karl XII inte ville ha någon anställd gravör som skulle ut och resa i Sverige, så den anställde gravören som tagit vid arbetet hade inte längre någon lön. Suecian färdigställdes således aldrig. Trots detta är verket ett av Sveriges mest betydande i det att vi innan dess tillkomst inte hade en övergripande bild av hur landet såg ut. Genom att kunna se dessa bilder kan vi få en idé om hur Sveriges olika städer och sevärdheter framställdes och tog form. Hade vi inte haft Suecian hade vi inte vetat hur alla dessa platser har sett ut förr, och vi får en slags sammanhängande karta över vad Sverige var. Det är en skatt som vi ska vara glada att Dahlberg gav så många år för.
 
Suecia Antiqua et Hodierna kan man bläddra i och läsa om online, har nog spenderat alldeles för många timmar på det idag... Men HÄR är en länk för den som är intresserad! 
 
 
 
 
 
Skokloster Slott, liiiiite överdrivet avbildat
 
 
Uppsala Domkyrka
 
Slottet Tre Kronor
 
 
 
 
 
 
 
 
  Lady Katherine