För några veckor sedan var jag till Örbyhus slott, det var inte första gången jag var där eftersom jag varit på många klassiska konserter i orangeriet, men det var första gången jag var in till själva slottet. Vi gick på en guidad visning som började utomhus, därefter blev vi visade runt i det gamla stallet där de hade massvis med fina vagnar. Vagnarna skulle jag tippa var från tiden kring sent 1700-tal fram till tidigt 1900-tal (när de bytte till bilar) de flesta var i otroligt gott skick och det kändes unikt att se så många olika på en och samma plats!
 
Örbyhus slott är ju kanske mest känt som platsen där Erik XIV satt fängslad sin sista tid, där han också blev förgiftad med arsenik och dog. Vi fick gå in i slottet, som än idag är privatägt, och se de rum där Erik satt fängslad. Det var tre rum; ett litet rum där han sov, ett större där han åt och kunde röra sig lite mer fritt, och ett intilliggande rum reserverat för de vakter som såg till att ingen kunde komma åt kungen för att försöka rädda honom ur fångenskapen. Rummen kändes väldigt välbevarade, dock inte allt i original från 1500-talet utan en hel del 1600-tal. En av de häftigaste sakerna var dock att delar av Eriks säng fanns kvar på plats! Den var i ganska dåligt skick vilket är att förvänta sig efter 500 år, men man fick vidröra den och det var en mäktig känsla att röra vid den säng där man fann honom död år 1577. Vi fick även se den stora fina eken utanför slottet som planterades på Gustav Vasas tid. 
 
Visningen tog ungefär en timme och jag måste nog säga att det var en av de bästa visningar jag varit på, inte för att man fick se jättemycket av själva slottet, utan för att det kändes som en mer intim och avslappnad visning, dvs. ingenting var avskärmat med rep (vi fick till exempel känna på en rock från 1700-talet och som sagt vidröra Eriks gamla säng) och det var inte så många besökare med på visningen. Guiden var riktigt bra också, det märktes att han brann för historia och var väldigt kunnig, det kändes inte som att han bara läste ur ett förberett manus. Vi fick se oss runt både utanför och inuti slottet vilket är ganska ovanligt för slottsvisningar, jag har nog inte varit med om det förut. Sen gillade jag att slottet fortfarande känns levande, kanske för att det fortfarande är bebott och det var en del liv och rörelse där. 
 
 
 
 
 
Eriks "matsal", intill ligger hans lilla sovkammare som man kan se i bilden
 
Det som är kvar av Eriks säng
 
Här befann sig vakterna som såg till att Erik inte fritogs
 
En s.k. "omnibus" från 1800-talet, en av de tidigaste formerna av bussar
 
 
Den gamla 1700-talsrocken av vadmal
 
 
 
 
Den gamla eken från Vasas tid
 
Blev smygfotad när jag stod och lyssnade ;-)