Nu till denna miniseries tredje huvudperson, Jane Seymour. För er som har missat min text om Henry VIII finns den här, första hustrun Catherine of Aragon kan ni läsa om här och hustru nummer två, Anne Boleyn finns att läsa om här. Nu ska vi gå in på hur det kom sig, att Henry gifte sig en tredje gång och vad som hände med denna kvinna.
 
 
 
Jane Seymour är väl inte den hustru som är mest känd av Henrys alla fruar, antagligen eftersom hon var drottning en såpass kort tid. Hon hade potentialen att bli en av de mest framgångsrika av dem, och hon var nog Henrys absoluta favorit. Men hon, liksom alla Henrys fruar, fick betala ett högt pris för sin position som drottning.
 
 
 
 
Jane Seymour föddes ca. 1507-1509 i Wiltshire, England. Hon var dotter till Sir John Seymour och Margery Wentworth. Jane var adlig och besläktad med bland annat kung Edward III, men hon var också syssling till sin föregångare Anne Boleyn och besläktad med Katherine Howard (Henrys femte fru, som vi ska kolla närmare på i framtiden). Jane var inget märkvärdigt barn och fick en medioker utbildning passande för ett framtida liv som adelsdam. Hennes mor agerade lärare och hon fick lära sig att läsa och skriva, sy och brodera, och var i och för sig mer utbildad än genomsnittskvinnan på denna tid, men man förväntade sig inte att hon en dag skulle bli drottning så hon fick bara grundläggande kunskaper för att kunna bli en passande hustru åt någon adelsman senare i livet.
 
Jane hade flera syskon, föräldrarna fick sammalagt tio barn, och två av dem, Edward och Thomas, gjorde en rätt fin karriär vid Henry VIII's hov, vilket kan ha lett till att Jane som ung skickades till att bli Katarina av Aragoniens hovdam. Detta var någon gång innan Anne Boleyn började bli uppvaktad av Henry, så Jane och Anne kände varandra väl även om de inte tyckte särskilt bra om varandra.
    När Katarina av Aragonien så blev bannlyst från hovet skickades Jane till landet för att invänta frierier, då hon inte längre hade någon position att tala om. Det var viktigt för en ung kvinna vid den här tiden att gifta sig, men inga friare kom till Jane för att be om hennes hand trots att hon var över 20 år gammal (vilket började bli gammalt), än en gång skickades hon tillbaka till hovet för att bli hovdam hos den nya drottningen Anne Boleyn.
 
 
Även om Jane aldrig gillade Anne, så dolde hon det för att inte förlora sin position. Det började dock bli alltmer spänt mellan dem då Henry år 1535 började visa intresse för Jane. Man vet inte exakt hur eller varför han fick upp ögonen för henne, det kan ha varit då han och Anne besökte Janes hem Wolfhall på en resa, men det finns inga bevis för att Jane var hemma under denna vistelse. Kanske såg han henne vid hovet. Faktumet att hon var Anne Boleyns totala motsats kan ha intresserat honom. Jane var blond och ljushyad, blyg och tystlåten, medan Anne var mörkhårig, eldig och rättfram. Kanske hade Henry börjat tröttna på Anne och sökte sig till hennes totala motsats - vilket han fann i Jane.
 
 
 
 
Jane var försiktig när hon uppvaktades av kungen och skickade vänligt tillbaka de gåvor han skänkte henne, men till slut gav hon efter och det berättas om att Anne ska ha kommit på Jane med att sitta i Henrys knä, och därefter ställt till med en scen. Henry började mer och mer tröttna på Anne, och bara dagen efter att han låtit avrätta henne, förlovade han sig med Jane Seymour. Det hela var såklart planerat sedan innan, och runt tio dagar efter Annes död gifte sig Henry med Jane. Det var den 30 maj 1536. Jane hade nu blivit drottning av England. Trots att hon under hela sitt liv beskrivits som alldaglig, inte särskilt vacker och utan friare.
 
 
 
Jane blev en mycket omtyckt drottning, men hon kröntes aldrig då Henry ville vänta tills dess att hon fött honom en son. Hon var en lugn och kontrollerad drottning -till skillnad från hennes föregångare, och Henry ansåg henne vara hans "första och enda sanna" hustru. Hon försökte inte påverka honom i politiken som Anne hade gjort, förutom en gång då hon bett Henry att inte upplösa fler kloster, varpå Henry påmint henne om hur det hade gått för hennes företrädare som hade lagt sig i statens affärer. Jane bad inte om något mer efter detta, och hennes popularitet ökade avsevärt när hon 1537 blev gravid.
 
 
Den 12 Oktober 1537 föddes en son, Edward, och Jane närvarade vid de festligheter som ägde rum efter födseln. Att hon mådde dåligt var det ingen som märkte, kanske undertryckte hon detta eller så kanske hon själv inte kände sig krasslig den första tiden. Men bara fem dagar efter förlossningen var det uppenbart att Jane var mycket sjuk. Henry hoppades på något naivt sätt att hon skulle bättra sig genom att han skänkte hennes familj olika befodringar och gav sonen Edward titeln "Prinsen av Wales". Detta gjorde inte alls Jane friskare, och dagen efter insjuknandet stod det klart att hon drabbats av barnsängsfeber och att hennes tillstånd var mycket kritiskt. Hon drabbades av blodförgiftning och den 24 Oktober, tolv dagar efter förlossningen, gavs den sista smörjelsen. Doktorerna lät meddela att om hon överlevde dagen skulle hon också bli frisk, men hon blev allt sämre och sämre, och strax efter midnatt gav kroppen upp kampen mot sjukdomen och hon avled vid 28-30 års ålder.
 
 
Sonen Edward
 
 

Henry sörjde Janes död och lät göra klart att han, när han själv dog, ville begravas i kapellet i Windsor bredvid henne (där de båda ligger kvar än idag). Hon är den enda av hans drottningar som fått en riktig, kunglig begravning eftersom hon varit så populär hos både Henry och folket. Hon var den enda som gett Henry en överlevande son, något som verkligen hade stärkt och säkrat hennes position som drottning, hade hon överlevt. Sonen Edward överlevde sin far och efterträdde honom, som Kung Edward VI av England. Han dog dock redan vid 15-årsålder då han levt ett såpass skyddat liv och lätt blev sjuk. Han överlämnade tronen till halvsystern Mary (Katarina av Aragoniens dotter).
 
 
Jane var Henrys favoritfru, även om hon har blivit lite bortglömd i historieböckerna. Hon ansågs redan på sin tid ganska intetsägande, och det verkar vara likadant än idag. Lite forskning har gjorts om hennes liv, men sedan var hon ju bara drottning i lite mer än ett år och skapade inte någon större uppståndelse. Hon var inte den som ifrågasatte eller rörde upp saker och ting, och kanske är det därför vi inte minns henne på samma sätt som vi minns t.ex. Anne Boleyn. Hur som helst är hon den enda av Henrys fruar som gett honom en överlevande son, även om han inte blev någon egentlig kung och dog i tonåren. Det är intressant att tänka på hur Janes liv hade sett ut om hon hade överlevt. Hon är den enda av Henrys drottningar som hade kunnat känna sig säker i sin position som drottning då hon fött en son, och hon hade nog levt ett väldigt lyckligt liv. Henry hade säkert behållt intresset för henne till ålderns höst och de hade kanske varit lyckliga tillsammans för resten av deras liv. Men, istället fick Jane betala för sonens födelse med sitt egna liv. Och det skulle dröja 3 år tills Henry gifte om sig -och denna gång med någon han inte ens kände. Henne ska vi titta närmare på i nästa inlägg i denna serie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Lady Katherine
 
J.S

Får mig att tänka på den här låten som handlar just om henne http://open.spotify.com/track/19kAUW6NMzgDHKT19s7782 . Det kanske skulle ha slutat annorlunda om hon hade överlevt men med tanke på Henrys ben skada, hans humörsvängningar och att han blev allt fetare (som ledde till att han fick diabetes som många forskare tror) så kanske hon skulle ha mött ett liknande öde som de andra. Men vem vet? Bra skivet ialla fall :)

Svar: Den låten hade jag aldrig hört förut, tack för tipset!
Nej självklart kan man aldrig veta hur Jane hade slutat sina dagar om hon hade överlevt. Henry var ju snabb att ändra sig med mycket, och han kan ju mycket väl ha tröttnat på henne efter några år ändå. Kul att spekulera :)
Lady Katherine

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress