Valdemar Atterdag brandskattar Visby
27e Juli 1361
 
 
 
 
 
 
Idag är det 655 år sedan Valdemar Atterdag härjade i Visby. Jag har alltid haft hans namn i bakhuvudet, ända sen jag för en massa år sen sen såg bilden ovan. Atterdag ser verkligen ut som jag tänker mig en slags sagobild av en medeltida tyrann, som sitter på en typ av tron på torget. Folket nedan fyller tunnorna med sina dyraste ägor, silver och guld och klenoder, allt för att Visby inte skulle sättas i brand. Målningen är gjord på 1800-talet och färgad av dåtidens samhälle, men jag tycker ändå att tavlan fångar en känsla av rå medeltid. Den gråa tonen, kontrasterande mot Atterdags röda podium. Jag har sett tavlan i verkligheten och den är nog en av mina all time favoriter, varför vet jag inte. Det är väl det som är det fina med konst. 
 
Tavlan föreställer alltså Valdemar Atterdag, dansk kung mellan 1340-1375, efter att danmark erövrat Gotland. Han hade tidigare återagit Skåne och belägrat Öland, och styrt skutan mot Gotland. Efter ett slag som ägde rum i Visby mellan Atterdags trupp och Gotlänningarna, kapitulerade gotlänningarna och Atterdag utfärdade en brandskatt. Brandskattning var rätt vanligt under medeltiden och innebar att om inte invånarna kunde överlämna tillräckligt med skatter och dyrbarheter skulle staden brännas ner. En taktik som fungerade väldigt bra med tanke på att man egentligen inte gav folk nåt verkligt val. Antingen gav man ifrån sig sina tillgångar frivilligt, eller så tog man dem med våld OCH brände ner deras hem. Inte så svårt val...
 
Det finns en vaxfigur av Valdemar Atterdag i Kapitelhuset i Visby. Jag har faktiskt aldrig varit på Gotland, men när jag väl tar mig dit ska jag vara glad för att staden inte brändes ned den där dagen för 655 år sedan.
 
 
 
 Atterdags vaxfigur i Visby
 
 
 
 
 
 
 
 Lady Katherine