Idag är det 228 år sedan Gustav III dog på sitt rum på Stockholms slott, 13 dagar efter skottet på maskeradbalen på Operan. 
 
Så här beskriver gärningsmannen Jacob Johan Anckarström dådet:
 
”då Konungen, hwilken [jag] genast igenkändt, först gått fram åt sin stora Loge, samt derifrån år den så kallade Foyeen, och då Konungen kommit tillbaka på Theatren, åtfölgd til höger af en Masque, och derwid gått nära [mig], hade, enär Konungen på ett ställe, där flere Masquer warit samlade, gått [mig] förbi, och [jag] kommit bakom ryggen på Konungen, tagit pistolen ur bröstfickan, satt den åt Konungens rygg, och aflossat, hwarwid Konungen med sagt utrop: Aj, aj, wänt sig til den honom följande Masquen.”
 
 
Skottet blev infekterat och kungen dog av blodförgiftning och lunginflammation, 46 år gammal. Hans sista ord blev "Jag är så sömnig, och jag vill försöka vila mig litet grann".
 
 
I helgen var tanken att jag skulle gå på en minnesstund i Riddarholmskyrkan, men det blev av rimliga skäl inställd med det rådande tillståndet i åtanke. Kan istället tipsa om det HÄR inlägget jag skrev om Gustav III och hur han kan ha sett ut i verkligheten. Där finns ett par bra bilder på dödsmasken som gjordes i samband med att han dog, idag alltså för 228 år sedan.
 
 
 
Gustav III begravdes i Riddarholmskyrkan den 14e Maj 1792
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress