15 januari 2018
Hur såg Gustav III ut?
1700-talet Europa Historiska Porträtt Kultur Svensk Historia Upplysningstiden
inom en så ljuvlig park,
då man hälsad av sin sköna,
ögnas av en mild monark!
Varje blick hans öga skickar,
lockar tacksamhetens tår;
rörd och tjust av dessa blickar,
själv den trumpne glättig går"
Om det är något jag oftast tänker på, så är det hur historiska personer egentligen såg ut. Man försöker ju få en mänsklig bild på hur de skulle se ut om de stod framför en och då är ju det oftast de enda källorna statyer, porträtt eller beskrivningar men dödsmasker är ju det närmaste man kan komma när det gäller likhet. Den moderna metoden jag kan komma på är när man gör en rekonstruktion av en människas skelett och bygger upp, genom osteologi och kol 14 metoden, på ett ungefär hur en dåtida människa såg ut som t.ex de som drunknade i Vasaskeppet eller rekonstruktionen av Birger jarls huvud. Något som är också fascinerande är tidig fotografi, dagerrotypi. Det är tack vare det så gör att man kan se hur Arthur Wellesley/duke of Wellington, generalen som slog Napoleon i Waterloo såg ut, i alla fall hur han såg ut som en gammal man. I Sverige tog man foto på drottning Desirée/Desideria när hon ligger på sin dödsbädd när hon avled år 1860. Det finns såklart mer som det finns foto på men det är väldigt fascinerande när man ser någon i från en så avlägsen tid som 1800-talet då man tänker nästan bara hur de såg ut genom porträtt. När man ser dessa historiska personer i foto för första gången blir det nästan som en chock. Förresten, statyn på Gustav III blev riktigt bra färglagd!
Hejsan. Har i min ägo en dödsmask i brons vägandes typ 6 kg.
Såldes som en dödsmask av Gustaf III.
Vore kul om någon kunde kolla upp denna.
Snygg på väggen hur som, riktigt grym.
Eventuellt att det kan vara en dödsmask av Bellman.
Hej! Så intressant och tankeväckande! Man funderar verkligen på hur de egentligen såg ut...
Men: det var von Breda som lånade bysten av Sergel 1797 när han skulle måla sitt postuma porträtt av Gustav III - inte tvärtom. Det framgår av texten du har med ovan. :)
Samt att von Breda-porträttet som du har en bild på i inlägget målades redan 1787 och den svartvita varianten gjordes 1789, så det är inte det porträttet man syftar på när man beskriver det som "ett av de själfullaste" porträtten av GIII.
Ville bara bidra lite... tänker det är viktigt att fakta blir rätt... :)
Men!! Vilken fantastisk blogg du har!! Jätte intressant, förstår inte hur jag kan ha missat den!