I helgen har jag sträck-kollat på den nya serien om Katarina den Stora som nu sänds på HBO Nordic. Jag hade inga större förväntningar mer än att jag läst att det är en lite satirisk/humoristisk tagning av Ryssland under Katarinas tidiga tid som kejsarinna. Man vet ju hur det lätt blir så med historiska filmer och serier, att de för att tilltala gemene man som inte är historieintresserade så måste de modernisera och göra det lättsamt, förenkla komplicerade händelser och personer. Det behöver inte vara ett problem, allting måste inte vara blytungt och 100% historiskt korrekt, men det är också lätt att det blir för mycket "History Channel" där de kör fullt ut på myter och konspirationer. 
 
Nåväl! När det gäller den här serien så måste jag ändå säga att den är ganska bra. Den är rätt kul, tillräckligt bra eftersom jag såg hela säsongen på två dagar. Går man in med vetskapen att det är komedi så behöver man inte störa sig på överdrifterna, det moderna språket och att de tar sig friheter med historien. De skriver dessutom i introt på varje avsnitt att det är en "bitvis sann berättelse", så de gör inga försök ens att vara korrekta. 
 
Skådespelarna är bra, kostymerna är vackra och själva storyn rullar på bra. Det blir aldrig tråkigt eller segt, snarare tvärtom är det många tvära kast och ett högt tempo. Vi får följa Katarina den Stora när hon först kommer till det ryska hovet och gifter sig med tsar Peter, som framställs som ett svin utan varken talang eller självinsikt. Katarinas naiva inställning krossas snart och hon börjar planera statskupp mot sin man. 
 
Överlag en kul serie, mycket bättre än den serie om Katarina den Stora som släpptes för inte så länge sen, den med Helen Mirren (som för övrigt också finns på HBO Nordic). Helt klart en sevärd serie om man går in med inställningen att det inte kommer vara historiskt korrekt utan mer en underhållande modern serie som råkar utspela sig på 1700-talet.
 
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress