Jag har älskat klassisk musik i över 10 år, ett tag var det i princip det enda jag lyssnade på och jag gick på konserter nästan varje helg, särskilt i Örbyhus Orangeri där de hade fantastiska konserter! Nu var det ett par månader sen jag gick på en konsert sist, tror det var Mozarts Requiem som jag såg i Royall Albert Hall i London. Snacka om att det var maffigt - de hade över tusen personer i kören! Har sett Mozarts Requiem säkert 5-6 gånger under åren och det är nog mitt favoritverk utav alla klassiska verk jag har hört. 
 
I år upptäckte jag dock Henry Purcells Music for the Funeral of Queen Mary. Av en ren slump på Youtube när jag satt och letade jobb-musik. Och som jag har lyssnat sen dess! Bakgrunden till verket är att Henry Purcell, som var en Engelsk kompositör och en av våra nu mest kända, skrev stycket till den engelska drottningen Mary II som hade dött av smittkoppor den 28e December 1694, 32 år gammal. Begravningen hölls den 5e Mars följande år och Purcells begravningsmusik spelades. Purcell skulle själv komma att dö i November samma år, och då spelades även ett stycke ur verket på hans egen begravning.
 
Det verkar som att jag en fäbless för begravningsmusik... Mozarts Requiem och nu Purcells verk. Men de är så otroligt stämningsfulla och vackra. I Purcells verk älskar jag särskilt inledningsmarchen, stycket som heter Canzona (låt 4 på Spotify) och stycket som heter In the Midst of Life we are in Death (låt 3 på Spotify). Jag länkar spellistan på Spotify här under och även youtube-videon med samma kör som sjunger. Kvalitén är inte 100 på youtube men desto bättre på Spotify. 
 
 
 
 
Jesper

Bra val av jobb-musik :D
Själva inledningsmarchen hörde jag för första gången i själva introt till filmen ”A Clockwork Orange” fast i filmen så är det en ganska pampig/dystopisk elektronisk version av den. Men Mozart's Requiem är svårslagen, nästan överlägsen.

Om du inte redan har hört den så rekommenderar jag Gabriel Faurés Requiem speciellt den här
https://open.spotify.com/track/2mz1MAcWLzGCWwKzTjIABx

Svar: Gabriel Faurés Requiem brukar jag också lyssna på, den är riktigt bra!
Lady Katherine

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress