Här kommer ett filmtips som just nu ligger uppe på SVT Öppet Arkiv. Gustaf III's Äktenskap är en film i två delar som handlar om Gustav III och hans komplicerade relation till sin fru, den danska Sofia Magdalena. I huvudrollen syns Jonas Karlsson (kanske min absoluta favorit bland svenska skådespelare) och han gör en psykologiskt mycket intressant tolkning av Gustav, som en melankoliskt tyngd man som kämpar med att hålla uppe en fasad av kontroll. Innerst inne känns han blyg och formad av sin stränga uppväxt, vilket bidrar till att skapa en ansträngd relation till den hustru han tvingats gifta sig med. Man får under filmens gång följa deras väg mot att försöka skapa ett normalt liv, och en familj. 
 
Förutom själva huvudstoryn är de miljöer och kostymer man får se en stor bidragande faktor till att filmen känns unik. Allt skapar en atmosfär som gör att man sugs in i den tiden, som den kan ha sett ut och varit. Det ligger en slöja av melankoli över hela filmen (särskilt del två) som jag tycker mycket om. Den känns sann på nåt vis, som jag tänker mig att Gustavs liv kan ha varit.
 
 
Ikäll ska jag se om den här filmen för kanske femte eller sjätte gången, den är alltid lika bra!
 
 
Klicka på bilden för att komma till filmen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Lady Katherina
 
Jesper

Nice tips! Första gången jag ser den men har hört talas om den. På tal om Gustaf III, har du läst "Den stora rollen - Kung Gustaf III spelad av honom själv" av Erik Lönnroth? Rekommenderar den i så fall.

Svar: Den har jag inte läst! Ska kolla in!
Lady Katherine

emblas.se

Riktigt bra miniserie! Såg den faktiskt för ett par veckor sedan :)

Svar: Så bra!! :)
Lady Katherine

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress