Här kommer ett boktips från mig! Jag har precis läst klart triologin om de tre kvinnorna Sophie von Fersen, Hertiginnan Charlotta och "pottungen" Johanna. Den första boken, barnbruden, inleds med att den tyska flickan Charlotta gifts bort som 15-åring med den svenske hertigen Karl, bror till kung Gustav III. Hon blir snart god vän med grevinnan Sophie von Fersen, som även hon gifts bort med en man hon knappt känner. Charlotta bosätter sig i Sverige och får så småningon en pottunge till sitt rum. En 14-årig fattig flicka som varje natt sitter i hertiginnans pottskåp och tar hand om avträdet. Så småningom växer en slags vänskap fram och pottungen blir kammartjänare. 
 
 
Barnbruden visar kvinnornas situation under slutet av 1700-talet, tre kvinnoöden som tvinnas samman på olika vis. Man får se hur olika samhällsklassers kvinnor levde och tog sig fram, alla med olika svårigheter och dilemman. Väldigt väldigt läsvärd bok.
 
 
 
 
 
 
Nästa bok i serien, Pottungen, tar vid där Barnbruden slutade. Pottungen Johanna har försvunnit från slottet och alla tror att hon är död. Men hon bär på en hemlighet, ett barn vars far endast hon vet vem det är. Hon tvingas skapa sitt eget liv som ensamstående kvinna i Stockholm, utan förbindelser eller familj. Så småningom träffar hon Filip, en borgare som tar henne under sina vingar. Johanna blir rodderska i Stockholm och trots en bra start med Filip känner hon sig instängd och kontrollerad. Hon måste bli fri. 
 
Under tiden har Gustav III blivit skjuten på Operan och striderna om makten delas mellan Hertig Karl och den unge och omyndige kronprinsen Gustav Adolf. 
 
 
 
 
 
 
Den tredje och sista boken, Räfvhonan, handlar om tiden under 1800-talets början. Johanna driver en krog i Gamla Stan med två andra kvinnor och den franska revolutionens vindar har sedan länge blåst över Sverige. Hennes son som varit i Frankrike sedan revolutionen återvänder till Stockholm. Samtidigt har Charlotta blivit drottning, hennes man Karl har låtit avsätta Gustav IV Adolf och tagit kronan. Sophie von Fersen upplever sin bror Axels lynchning och död under kronprinsens begravsningskortege. 
 
Den sista boken väver in de tidigare delarna och knyter ihop säcken, utan att bi klyschig. Hela serien på tre delar ger en intressant och spännande inblick i kvinnornas situation, samtidigt som man får följa de samhälleliga omvälvningarna i Sverige och Europa, som kom att prägla det samhälle vi lever i idag. Jag slukade alla tre böckerna och hoppas att Anna skriver fler i samma stil i framtiden.
 
 
 
 
 
 
  Lady Katherine
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress