För något år sen såg jag en TV-serie som heter The White Queen. Den bygger på romaner skrivna av en av mina favoriter när det gäller historiska romaner, Philippa Gregory. Hon har skrivit t.ex. Den andra systern Boleyn som blev film för ett par år sen. Philippa har dessutom skrivit om Rosornas Krig, som var en stor fejd under slutet av 1400-talet rörande vem som skulle styra England och sitta på tronen (hela den historien förtjänar ett separat inlägg minst!), och i den berättelsen finns Richard III och hans fru Anne Neville. 
 
Anledningen till att jag nämner Anne Neville är för att hon har anknytning till stället jag har besökt, nämligen Warwick Castle. Slottet byggdes av William Erövraren år 1068 och har därmed en lång historia bakom sig. Bland annat ägdes det av familjen Neville, däribland Earlen av Warwick. Han kom att spela en betydande roll under Rosornas Krig eftersom han i princip var den som satte en av de stridande på tronen, Edward IV av huset York. Han har sen dess kommit att kallas "The Kingmaker". 
 
Earlen hade en dotter vid namn Anne Neville, som senare skulle komma att gifta sig med Edward IV's bror Richard. Den Richard som senare kröntes Richard III och mötte sin död vid det berömda slaget vid Bosworth fields. 
 
 
När man besöker Warwick Castle genomsyras man av medeltida atmosfär, även om slottet på vissa plan bär spår av senare epoker. Till exempel finns en del rum som helt känns 1800-tal och till och med tidigt 1900-tal, men på något vis är ändå helheltskänslan att det är ett väldigt gammalt slott, och det syns och känns i luften!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
När slottet behövts försvarats kunde man här uppifrån kasta skit och annat störigt på attackerarna som försökte ta sig in i slottet genom den här gången...
 
 
 
 
Tidigt 1900-tal. I de flesta rum hade de vaxdockor med ljud (t.ex. inspelade konversationer eller musikslingor) som gjorde att det kändes som att man klev rakt in i en vardags-scen från det förgångna. Gillade den detaljen!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Till och med självaste Oliver Cromwell stod vaxdocka
 
 
 
 
 
 
 
Jag tyckte verkligen om Warwick Castle, det var definitivt värt en heldag! Jag är ju smått besatt av att besöka slott, det är något av det bästa jag vet. Så att vandra runt på Warwick Castle en lite småkylig men solig dag var helt underbart. Ett tips förresten i allmänhet är att besöka slott under lågsäsong, dvs. under höst och vinterhalvåret. Mycket färre turister och troligare att man får chans att lära sig mer eftersom guiderna hinner berätta mer. På Warwick kan man gå runt själv också, vilket jag alltid föredrar!
 
 
  
Om ni är i England och har möjlighet att ta en dagstur till Warwick Castle, gör det!
 
 
 
 
 Lady Katherine
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress