Idag var jag till Rosersbergs slott utanför Stockholm. Det kan vara det enda slott kring mälaren som jag inte hade sett innan, vilket gjorde att det var väl värt ett besök. Vi kom dit rätt sent, men hade turen att få en privat visning av slottet av en riktigt bra guide som även visade en del rum som de normalt sett inte visar för besökare. Ibland har man tur! 
 
 
 
 
 
Rosersbergs Slott är ett barockslott som från början uppfördes av riksskattemästare Gabriel Bengtsson Oxenstierna från år 1634. Slottet drogs sedan in till staten pågrund av skulder och kom sedan att tillhöra kronan. Det vi ser idag är dock inte det barockslott som det en gång var, utan det vi ser nu är resultatet av en omfattande renovering som skedde främst under slutet av 1700-talet då det hamnade i ägorna hos Hertig Karl (sedemera Karl XIII). Han var lite av en hobbyarkitekt och ritade delar av slottet som sedan inreddes i sengustaviansk stil, kraftigt influerad av det nyss utgrävda Pompeii och dess antika grekiska stil. 
 
 
 
 
Karl XIII lämnade inga legitima arvingar efter sig och tronen hamnade hos fransmannen Jean Baptiste Bernadotte (Karl XIV), som kom att spendera mycket tid på Rosersberg. Hans fru Desirée älskade slottet och lät inreda stora delar i Empirisk stil, influerad av antikens Egypten som blivit poppis med Napoleon. Paret Bernadotte var riktigt bekväma av sig, till exempel lämnade inte Jean Baptiste sängen om det inte var exakt 24 grader varmt, vilket gjorde att han ibland skötte regeringen från sängen vilket gett honom öknamnet "sängkammarkungen". Desirée avskydde till en början Sverige och dess kalla klimat, men kom efter 12 år i Frankrike tillbaka till Sverige och spenderade mycket tid på Rosersberg, där hon sov på dagarna och var vaken på nätterna. Vår guide berättade att hon brukade gå nattliga promenader i slottsparken och tvingade med sig sina tjänarinnor, som fick gå klädda i vita klänningar för att locka till sig nattfjärilar och dylikt, så att drottningen skulle besparas dem. Jag kan faktiskt erkänna att jag känner igen mig lite, jag är själv en nattmänniska och älskar natten med dess tystnad och lugn. Natten är den bästa tiden för inspiration och kreativitet. 
 
 
Slottet har stått mer eller mindre obebott sen 1860-talet då Desirée dog, och kom sen att inhysa Infanteriets skjutskola. Sedan dess har olika typer av organisationer haft plats i slottet, men numera bedrivs guidade visningar samt hotellverksamhet. Jag skulle så gärna bo på Rosersberg nån gång, så himla fint! Slottet i sig var otroligt välbevarat och ligger i en fin miljö med en fantastisk utsikt och trädgård. Jag kan verkligen rekommendera en visit om man har vägarna förbi.
 
 
Rosersberg år 1689, innan den omfattande renoveringen.
 
 
 
 
 
Imorgon blir det Skokloster Slott! Ett ställe jag besökt massvis med gånger, men som alltid är värt att återvända till!
 
 
 
  Lady Katherine
 
 
Emelie Karlsson

Så fint!!

Svar: Verkligen! :)
Lady Katherine

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress