Första gången jag satte mig in i Suecia Antiqua et Hodierna (Sverige förr och nu) som verk var på gymnasiet när jag var väldigt intresserad av svensk stormaktstid (vilket jag visserligen fortfarande är) och det är sannerligen ett riktigt praktverk. En slags stormaktspropaganda i syfte att legitimera Sverige som stormaktsstat, envåldsrike och måla upp bilder av landet som kanske inte riktigt stämde överens med den verkliga skalan och praktfullheten. Men verket ger ändå en fascinerande inblick i hur Sverige på ett ungefär såg ut förr, och man kan se vilka förändringar som skett sedan den utkom. 
 
Suecian togs fram av Erik Dahlberg, en man från enkla förhållanden som under 1600-talet klättrade uppåt och genom talang för matematik och teckning fick tjänst som ingenjör under 30-åriga kriget. Åren som följde kantades av mer krig och mer framgångar, Erik blev överstelöjtnant och adlades så småningom, fick resa genom Europa och vara med om otroliga saker och se de mest spännande av platser. År 1661 får Dahlberg lov att skapa verket som ska göra honom känd för eftervärlden, nämligen Suecia Antiqua et Hodierna. Initiativet var hans eget och inspirationen ska ha kommit från de resor han genomfört i Europa, där han sett liknande typer av verk med historiska och topografiska bilder.
 
Dahlberg satte igång att sammanställa gravyrerna med hjälp av franska experter eftersom de svenska gravörerna inte hade skickligheten för sådana typ av bilder. Arbetet fortskred ända fram till 1715, tolv år efter Dahlbergs död. Anledningen till att det hela rann ut i sanden berodde på att det Stora Nordiska Kriget var i full blom och Karl XII inte ville ha någon anställd gravör som skulle ut och resa i Sverige, så den anställde gravören som tagit vid arbetet hade inte längre någon lön. Suecian färdigställdes således aldrig. Trots detta är verket ett av Sveriges mest betydande i det att vi innan dess tillkomst inte hade en övergripande bild av hur landet såg ut. Genom att kunna se dessa bilder kan vi få en idé om hur Sveriges olika städer och sevärdheter framställdes och tog form. Hade vi inte haft Suecian hade vi inte vetat hur alla dessa platser har sett ut förr, och vi får en slags sammanhängande karta över vad Sverige var. Det är en skatt som vi ska vara glada att Dahlberg gav så många år för.
 
Suecia Antiqua et Hodierna kan man bläddra i och läsa om online, har nog spenderat alldeles för många timmar på det idag... Men HÄR är en länk för den som är intresserad! 
 
 
 
 
 
Skokloster Slott, liiiiite överdrivet avbildat
 
 
Uppsala Domkyrka
 
Slottet Tre Kronor
 
 
 
 
 
 
 
 
  Lady Katherine
 
 
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress